понедељак, 19. септембар 2016.

У Кули на Гардошу изложба о њеној реконструкцији

Поводом обележавања „Дана европске баштине” у Земуну ће бити одржане бројне изложбе, музички програми, презентације и предавања. Тако ће већ сутра у 19 часова у Кули на Гардошу, у Галерији „Чубрило” бити отворена изложба фотографија Ђорђа Чубрила под називом „Гардошка лепотица” на којој ће бити приказана рестаурација Миленијумске куле у последњих 10 година, од 2006. до 2016. 

Миленијумска кула подигнута је 1896. године у средишту најстарије сачуваног утврђења из XIV века, на брду Гардош, тик изнад десне обале Дунава. На овом месту могу се пратити трагови насеља од неолита до данас, читавих 7.000 година. Кула, која је висока 36 метара, сазидана је на истуреној тачки узвишења. Њена рестаурација почела је крајем 2006. године рашчишћавањем простора, уклањањем графита, уградњом стакала на прозорима, заменом електроинсталација и улазних врата. Изложбени простор (галерија) реконструисан је 2009. године и постављена је прва изложба. Простор видиковца обновљен је 2011. године и отворен за посетиоце. Наредне године радило се на рестаурацији зидова степеништа и кречењу објекта. Крајем 2014. почињу радови на декоративном осветљену и настављају се радови на платоу око саме куле. Уређење платоа и паркинг простора завршено је 2015. године. Рестаурација куле још траје.  

Програми у Земуну реализују се у сарадњи са Секретаријатом за привреду, Секретаријатом за културу и Туристичком организацијом Београда.